Remoflex is een proeftuinproject dat ingediend werd als antwoord op de oproep Woningrenovatie van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). De uitdaging van het IWT was ambitieus: een betaalbaar en opschaalbaar model maken met hoge energiewinsten.
De eerste vier jaar testen we het innovatieve concept op reële woningrenovaties uit. De volgende vijf jaar valoriseren we het geleerde op grote schaal, door een volumemarkt te creëren waarop het concept massaal door bouwsector en bouwheren toegepast en uitgerold wordt.

Wat we doen

De gewenste resultaten die vier jaar in ontwikkelfase zijn en na negen jaar realiteit zullen zijn:

  • we hebben een innovatief renovatieconcept ontwikkeld dat technisch gestandardiseerd is en dat integraal en multidisciplinair is;
  • we hebben de vermarkting getest en een maximale instap van private eigenaars mogelijk gemaakt;
  • we hebben een vraagversterkend participatief model ontworpen waarbij bewoners actief betrokken worden;
  • we hebben het effect en de efficiĆ«ntie gecontroleerd door voor en na metingen van het energieverbruik;
  • de standaard is breed verspreid doordat we de methodologie in andere projecten zijn gaan gebruiken en dat we workshops en infosessies gegeven hebben.

Renovatie sociale woning

Renovatie sociale woning

Hoe we het doen

We inventariseren de noden en behoeften van alle betrokkenen: de bouwheer, de bewoners, eventuele lokale overheden. We ontwerpen samen. We communiceren transparant over de voortgang en de beslissingen die haalbaar en wenselijk zijn.

In het atelier werken we prefab-elementen uit waarin de technieken voor verwarming, ventilatie en sanitair warm water al verwerkt zijn. Daardoor kan het aantal dagen op de werf tot een minimum beperkt worden. De werf wordt heel gestructureerd georganiseerd: op wijkniveau, per straat, per huis. Daardoor is de hinder minder.

Bewoonde woningen worden een per een gestript en direct aansluitend worden de prefab-elementen geplaatst. De renovatie golft door de straat. Een straat van tien huizen is op veertien dagen klaar. Per huis gaat het om enkele dagen.


Renovatie sociale woning

Renovatie sociale woning